ListEnBedrog.nl

loquendi libertatem custodiamus

Klachten?
Start
Contact
Dossier Pieter Knabben
Oplichtertje
Actueel
Dossier BRTS
Zwartboek BRTS/BOS
Dossier PBO BRTS
BRTS in de pers
X-files
Bezwaarschrift BOS
Besluit CvdM
Dossier TV-Gazet
TV-Gazet in de pers
De affaire Mi Amigo
SOS Magdalena
Reacties
Open & Eerlijk
Links
Colofon

Oplichtertje

Deze pagina is gewijd aan de activiteiten van Sebastiaan Beens (Breda, 9 april 1985), die blijkens zijn staat van dienst een notoire oplichter te noemen is.

Beens weer (even) van straat

BN/DeStem, maandag 21 maart 2011:

Oplichter Sebastiaan B. (25) uit Breda zit weer vast

door Geert Nijland

BREDA - Een ruzie met enkele taxichauffeurs op Schiphol is de 25-jarige oplichter Sebastiaan B. op 1 maart duur komen te staan. De voormalige Bredanaar schakelde de hulp in van de marechaussee om de ruzie te sussen en viel vervolgens zelf door de mand. De marechaussee trok de gegevens van de man na en ontdekte dat hij nog 120 dagen celstraf moest uitzitten en voor 27.000 euro aan boetes had openstaan.

Dat staat te lezen op de website Facebookoplichters.nl. Sebastiaan B. zou met de chauffeurs ruzie hebben gekregen om een openstaande schuld van 13.000 euro. Op de website hebben zich tal van recente slachtoffers van de beruchte oplichter gemeld. In de laatste maanden voor zijn aanhouding zou B. minimaal dertig mensen hebben gedupeerd voor bij elkaar bijna 180.000 euro. Eén van zijn vele vrouwelijke slachtoffers heeft de geslachtsziekte chlamydia opgelopen. Op de website worden andere vrouwelijke slachtoffers van de man opgeroepen zich te laten testen op de ziekte.

Charmant

Sebastiaan B. heeft de afgelopen tien gewerkt aan een indrukwekkende carrière in het oplichterscircuit. De één na de andere vrouw viel voor de charmante verschijning. In heel Nederland raakten vrouwen verstrikt in zorgvuldig opgezette valstrikken. Met zijn BlackBerry orkestreerde B. een liefdesleven waarbij zelfs Rudolf Valentino zijn vingers nog zou aflikken. En de onverzadigbare B. beperkte zich niet alleen tot vrouwen. Ook mannen moesten eraan geloven. Daarnaast winkelt B. vooral op internet graag zonder af te rekenen.

War Child

Een opmerkelijk wapenfeit in de carrière van B. was de single die hij in 2003 samen met Carlo Boszhard zou opnemen voor War Child. Het bleek om een leugen te gaan. Een jaar daarvoor startte B. een internetbedrijfje dat wel mensen in dienst had maar het zonder klanten moest stellen. Met een faillissement tot gevolg.

Fotoshoot

In 2004 haalde de man de media doordat hij zichzelf lanceerde als de nieuwe Prince. B. regelde voor veel geld een fotoshoot in het Amsterdamse Oosterpark waarbij hijzelf, omringd door mooie vrouwen, als ster schitterde. De oplichter betaalde uiteraard niet. In 2005 besteedde Tros Opgelicht een hele aflevering aan de fantast. De uitzending werd door ruim een miljoen mensen bekeken.

Op het moment van zijn jongste arrestatie zou Sebastiaan B. met zeker vijf vrouwen een relatie hebben gehad zonder dat deze het van elkaar wisten. Eén van zijn slachtoffers verklaarde dat zaterdag in De Telegraaf. De vrouwen woonden onder meer in Rotterdam, Groningen en Breda.

Voorlopig maakt B. even geen slachtoffers meer. Hij zit vast in Amsterdam. Als hij weer vrijkomt, moet hij op zoek naar een nieuw onderkomen. Naar verluidt heeft hij geen vast woonadres.


Beens loopt tegen vierde veroordeling aan

BN/DeStem, vrijdag 16 maart 2007:

Oplichter en fantast moet flink dokken

door Cyril Rosman

Vrijdag 16 maart 2007 - BREDA - De Bredase oplichter en fantast S.B. (21) moet alsnog voor de kosten opdraaien van een groots opgezette fotoshoot in het Amsterdamse Oosterpark. De rechtbank in die stad veroordeelde hem deze week tot een werkstraf van 140 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en het terugbetalen van 40.000 euro.

B. heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkend cv als oplichter en fantast. In zijn fantasie is hij zanger en musicalster. In de zomer van 2004 organiseerde hij daarom een grote fotoshoot in het Oosterpark: met zichzelf als stralend middelpunt. Op zijn verzoek huurde een castingbureau dertig modellen in, werd een limo opgetrommeld en verzorgde een cateringbedrijf de lunch voor het hele gezelschap.

De rekeningen van al die bedrijven zijn echter nooit betaald. De rechtbank in Amsterdam heeft hem nu veroordeeld die kosten alsnog terug te betalen.

Afgelopen zomer werd B. ook al veroordeeld tot het terugbetalen van een grote som geld. Toen ging het om 20.000 euro aan Jan Slabbekoorn uit 's Gravenpolder. B. en Slabbekoorn ontmoeten elkaar in een chatbox op internet, waarna de Zeeuw besloot B. te helpen bij zijn financiële problemen. Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat het bij de rechtbank eindigde en B. tot een werkstraf, een voorwaardelijke celstraf en het terugbetalen van het geld wordt veroordeeld.

B. kwam ook al eens in het nieuws omdat hij aankondigde samen met Carlo Boszhard een benefietsingle te maken voor WarChild. Alleen wist Carlo Boszhard daar niets van. B. gaat in hoger beroep.


Beens krijgt werkstraf en voorwaardelijk

Middelburg, 24 april 2006 - De rechtbank in Middelburg heeft Sebastiaan Beens maandag voor oplichting conform de eis veroordeeld tot honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Als Beens, die onlangs 21 werd, de werkstraf niet ondergaat liggen voor hem vijftig dagen cel in het verschiet.

Terugbetalen

De politierechter in de Zeeuwse hoofdstad veroordeelde Beens, die na vele omzwervingen enige tijd geleden in Rotterdam neerstreek, ook tot het terugbetalen van 21.700 euro aan zijn slachtoffer, Jan Slabbekoorn uit ’s Gravenpolder. Deze Zeeuw had Beens het geld vorig jaar geleend, nadat hij inging op een door de dader op internet geplaatste oproep om financiële hulp.

'Listige kunstgrepen'

Hoewel Beens maandagochtend voor de rechtbank zijn uiterste best deed om de vermoorde onschuld te spelen, hield de officier van justitie hem verantwoordelijk voor het zich middels ,,listige kunstgrepen’’ toe-eigenen van het geld, dat door Slabbekoorn in etappes op de bankrekening van de jonge delinquent werd gestort. Beens speldde de Zeeuw op de mouw dat hij een succesvol zakenman was, die wat tegenslagen te verwerken had gekregen.

'Zwanger'

De werkelijkheid was anders: Beens besteedde het geld aan andere zaken dan met Slabbekoorn was afgesproken en deed geen enkele poging het terug te betalen. Pas toen het de kersverse Rotterdammer duidelijk werd dat hij zich voor de rechter moest verantwoorden, maakte hij honderd euro over naar zijn slachtoffer. Dit gebaar werd door de politierechter voor kennisgeving aangenomen. Ook met zijn beweringen dat hij op het punt staat in dienst te treden bij ,,een Rotterdamse uitgever’’ en dat hij ,,in oktober’’ zijn ,,eerste kind’’ verwacht, ving Beens bij de rechter bot.

Derde veroordeling

In zijn requisitoir drong Beens’ advocaat aan op strafvermindering en vroeg de rechter rekening te houden met de jeugdige leeftijd van zijn cliënt. De rechter tilde echter zwaarder aan het feit dat Beens ondanks zijn pas 21 lentes al twee keer eerder is veroordeeld, waarvan de eerste keer voor verduistering. Ook ging de knaap op zeventienjarige leeftijd al eens failliet, torenhoge schulden achterlatend. Overigens heeft Beens de voorbije tijd tegenover meerdere journalisten verklaard ,,nog nooit’’ te zijn veroordeeld.

Artiestennaam

De politierechter nam het Beens in haar vonnis onder meer kwalijk dat hij zich jegens zijn slachtoffer bediende van een valse naam: Sebastiaan van Reenes. Beens claimde dat dit zijn artiestennaam was, die hij was gaan gebruiken nadat er over zijn praktijken was bericht door dagblad BN/DeStem, meerdere websites en TROS Opgelicht. Ook voerde hij aan dat hij door de publicaties banen was kwijtgeraakt en relaties had zien mislukken. Beens kon echter geen documenten, zoals arbeidscontracten of loonstrookjes, overleggen om die beweringen te onderbouwen.

'Geen beroep'

De zaak tegen Beens werd maandagmorgen behalve door het slachtoffer ook bijgewoond door een dertigtal scholieren, hoofdzakelijk meisjes, die in het kader van maatschappijleer een bezoek brachten aan de Middelburgse rechtbank. Beens heeft twee weken om tegen het vonnis in beroep te gaan. In een maandagmiddag via e-mail verspreide verklaring schrijft de dader: ,,momenteel zie ik hier geen reden voor (…) ik kan mij vinden in het vonnis’’.

Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), dinsdag 25 april 2006:

Straf voor Rotterdammer na oplichten Borselaar

door Aector Dooms

MIDDELBURG - Een inwoner van de gemeente Borsele is vorig jaar zomer slachtoffer geworden van een oplichting. Een 21-jarige inwoner van Rotterdam had met mooie praatjes kans gezien om ruim 21.000 euro van de Bevelander te ’lenen’ voor zogenaamde investeringen in een ’goedlopend’ bedrijf. De Rotterdammer werd gisteren in Middelburg hiervoor ter verantwoording geroepen bij de politierechter.

De verdachte werd voor de oplichting conform de eis veroordeeld tot honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan het slachtoffer moet hij het schadebedrag van 21.700 euro betalen, maar de terugbetaling zou weleens lang kunnen duren. Het geld is opgesoupeerd aan een woning. Hij heeft tot nu toe honderd euro terugbetaald.

Volgens de Rotterdammer had het slachtoffer nooit de media moeten inschakelen. Zo kwam de zaak via het televisieprogramma Opgelicht van de Tros in de aandacht. „Deze publiciteit heeft me drie banen gekost. Ik had geen geld en kon hem daardoor niet betalen“, beweerde de verdachte.

Het slachtoffer was vorig jaar via de chatbox in contact gekomen met de gladde prater. De verdachte gebruikte een valse naam en deed voorkomen alsof hij over een goedlopend bedrijf, met secretaresse en een boekhouder, beschikte. Hij schermde met bekende Nederlanders, zoals televisieproducent Joop van den Ende, met wie hij goede contacten zou onderhouden.

Officier van Justitie R. Rammeloo vroeg zich af waarom mensen zo gek kunnen zijn om zo’n fors bedrag te lenen. De officier vond dat het slachtoffer wel erg naïef was geweest. Dat beeld had ook politierechter M. Meeuwisse. De Rotterdammer was al eens eerder veroordeeld voor verduistering en oplichting. Er loopt ook nog een Amsterdamse strafzaak tegen hem.

De verdachte vertelde een nieuwe baan te hebben. De politierechter ging er toch maar vanuit dat de inwoner van Borsele nog lang op zijn centen zal moeten wachten.

Commentaar

Op 25 januari om 17.14 uur kreeg ik een sms-bericht met de tekst ,,Ik heb de kleine even op bed gelegd en ga nu even snel douchen. X’’. Zeker een verkeerd telefoonnummer ingetoetst, dacht ik, en ging over tot de orde van de dag.

Toen ik nauwelijks een week later, op 31 januari om 17.10 uur, een sms’je kreeg met de tekst ,,De kleine heeft 40.3 koorts is echt zielig morgen is ze 6 maandjes’’ besloot ik de afzender maar eens te bellen. En wat bleek: het was Sebastiaan Beens via zijn zoveelste gsm-nummer.

Beens hing een verhaal op, dat ik voor kennisgeving aannam. Ik wist immers dat onze ‘musicalster’ druk was met het verspreiden van het gerucht dat hij vader was. Op mij kwam dat over als een poging om medelijden te wekken. Alsof Sebastiaan wilde zeggen: mijn kind mag niet de dupe worden van de acties van haar vader.

Ik was dan ook niet echt verbaasd, toen ik Beens maandag voor de politierechter in Middelburg hoorde verklaren dat hij in oktober voor de eerste keer vader wordt. Maar toch kwam het hard aan. Het was toch echt een jaar of vijf geleden dat ik Sebastiaan voor het laatst in levende lijve zag. Daarna verliep het contact via telefoon, sms en e-mail.

Liegen

En nu zat hij daar voor de rechter, een beetje schichtig om zich heen te kijken. Ik kreeg het gevoel dat hij de edelachtbare vrouwe keihard zat voor te liegen, zoals hij ten opzichte van mij en vele anderen al zo vaak had gedaan. De tijd zal het leren, dacht ik, en nam met stijgende verbazing kennis van alle andere onzin die Beens aan de rechter probeerde te verkopen.

Gelukkig prikte zij door zijn verhalen heen en veroordeelde Sebastiaan conform de eis tot honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijk voor het oplichten van Jan Slabbekoorn uit ’s Gravenpolder. De van deze goedgelovige Zeeuw geleende 21.700 euro moet Beens terugbetalen. En dat zal hem best lukken, want aan de rechter had hij verteld dat hij een baan had en 1.800 euro bruto per maand verdiende.

Alhoewel: Sebastiaan wist ook te melden dat hij ’s middags een sollicitatiegesprek had én dat ‘ie de volgende dag een contract moest tekenen. En tegen Rudy de Braekeleer uit Etten-Leur, de man die hem een jaar lang onderdak gaf en door Beens compleet leeg werd gezogen, had hij de vrijdag ervoor nog verteld dat ‘ie al een baan had: als helpdeskmedewerker. Zijn baas had er zelfs moeilijk over gedaan dat hij maandag een vrije dag opnam…

Veroordeeld

Heeft Sebastiaan zijn lesje dan nog niet geleerd en blijft ‘ie liegen en bedriegen? Het heeft er alle schijn van. Afgelopen vrijdag werd ik gebeld door Wouter van Wijk van het Algemeen Dagblad (AD). Deze journalist vroeg mij waarom ik toch zoveel over Beens schreef, terwijl die nog nooit was veroordeeld. Onze ‘musicalster’ had Van Wijk, en vele van zijn vakbroeders, verteld dat hij nog nooit eerder was berecht.

Hier blijkt Sebastiaan aantoonbaar te hebben gelogen. Tijdens de rechtszaak in Middelburg bleek maandag dat hij al twee keer was veroordeeld: de eerste keer voor verduistering en de tweede keer voor oplichting. Ik vertelde de AD-journalist dat ‘mijn’ publicaties voor het merendeel artikelen van BN/DeStem zijn, die ik slechts heb gebundeld. Maar Beens klaagt dat hij geen weerwoord mag geven, reageerde Van Wijk. Het is toch niet mijn taak om een weerwoord van Sebastiaan te publiceren op een krantenartikel?, zei ik. Daarvoor moet ‘ie bij de krant zijn, en die heeft al hoor en wederhoor toegepast.

Ja, maar Beens is nog nooit veroordeeld, voerde de AD-journalist tegen beter weten in aan. Maar ik ben ook nog nooit veroordeeld, antwoordde ik, terwijl Sebastiaan aangifte heeft gedaan en meerdere keren met advocaten heeft gedreigd. Ik ben echter nooit door politie, justitie of advocaten benaderd, dus doe ik kennelijk niets verkeerd. Vervolgens heb ik Van Wijk erop gewezen dat Beens maandag moest voorkomen.

Google

Natuurlijk heb ik bij de AD-journalist ook mijn beklag gedaan over Google. Die zoekmachine haalde na door Sebastiaan met klachten te zijn bestookt voor hem schadelijke zoekresultaten weg, zonder zich ook maar een beetje in de zaak te verdiepen. Nimmer nam Google contact met mij op, maar pleegde wel een verwerpelijke vorm van censuur. En dat terwijl mijn enige drijfveer het waarschuwen van potentiële slachtoffers is. Deze nuttige functie van internet wordt door Google meedogenloos de nek omgedraaid. Kennelijk is de Amerikaanse zoekrobot een verlengstuk van criminelen.

,,Na kort overleg met mr. H.M. Dunsbergen is besloten om af te zien van hoger beroep in het gisteren door de Middelburgse rechtbank gewezen vonnis. Op 8 mei 2006 zal het vonnis onherroepelijk worden’’, wist Beens vandaag via e-mail te melden. Zou dat betekenen dat hij zijn werkstraf gaat uitvoeren, een baan heeft, gaat betalen en vader wordt? Ik waag het te betwijfelen. Ik zou er niet raar van staan te kijken als hij de benen neemt. Sebastiaan is al eerder met onbekende bestemming vertrokken, schuldeisers achterlatend.

De schuld aan Jan Slabbekoorn wordt geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Maar wat als Beens niet betaalt, als hij op de vlucht slaat? Dan zet de politie hem achter de tralies, als hij wordt gevat. Toch? En dat CJIB gaat vanzelf weer acceptgiro’s sturen, zodra Sebastiaan zich weer ergens inschrijft. Toch? We zullen het zien. Het verleden heeft geleerd dat in de wondere wereld van Beens alles anders is dan in de realiteit.

Martin van Kampen,
25 april 2006


Sebastiaan Beens trekt ruim miljoen kijkers

Hilversum, 14 december 2005 - De aflevering van TROS Opgelicht waarin een hoofdrol was weggelegd voor Sebastiaan Beens heeft dinsdagavond 1.010.000 kijkers getrokken. Dat bleek woensdagochtend uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het programma wordt woensdagavond herhaald: vanaf 23.20 uur op Nederland 2.

Bekijk de uitzending

Update 15 december 2005: De herhaling is door 549.000 mensen bekeken.


Sebastiaan Beens wil niet op televisie

Bredanaar wil niet in uitzending Opgelicht

Door Cyril Rosman

Dinsdag 13 december 2005 - BREDA – Steeds dichter sluit het net zich rond de jonge Bredase fantast S.B. (20). In verschillende delen van Nederland lopen justitiële onderzoeken tegen B. Ook het tv-programma Opgelicht! zit hem op de hielen. Waarschijnlijk dient vandaag bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding van B., gericht tegen de uitzending van Opgelicht! van vanavond.

De redactie van het Tros-programma Opgelicht! zei gisteren nog van niets te weten. B. is in zijn fantasie muziekster, tv-presentator en tv-producent. Op zijn 17e ging hij al failliet met een internetbedrijf, dat wel inboedel en werknemers had, maar nooit klanten.

Daarnaast beschreef deze krant vorig jaar hoe B. in een Amsterdams park een groots opgezette fotoshoot regelde, waarbij hijzelf als ster schitterde. Omdat B. nooit betaalde, gingen verschillende bedrijven in totaal voor tienduizenden euro’s het schip in. B. zou in de zomer van 2004 ook onder een valse naam drie kaartjes voor het North Sea Jazz Festival, twee hotelkamers in Den Haag en enkele maaltijden hebben geritseld; de rekening van €1857,- werd nooit betaald.

Het openbaar ministerie in Amsterdam had B. vrijdag voor de rechter willen brengen vanwege drie oplichtingszaken en een geval van verduistering, verband houdend met de fotoshoot.

„We hebben de zaak voorlopig even ingetrokken omdat we nog een aantal dingen willen onderzoeken“, zegt een woordvoerder van het OM in Amsterdam. „We denken de zaak nu in februari of maart voor te brengen.“

Dat wordt hoog tijd, zegt Kathie Hansen Löven, een van de advocaten van B. „Het is anderhalf jaar geleden dat het gebeurd is, zo langzamerhand komt de redelijke termijn waarbinnen het OM moet vervolgen in zicht.“

Inhoudelijk wil ze niet op de zaak ingaan. Alle feiten zo maar bekennen zal B. zeker niet doen. B. zelf denkt dat het OM aan het terugkrabbelen is omdat er niet voldoende bewijs is. Hij zegt dat ook aanhouding van de zaak werd overwogen om te onderzoeken of hij een persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook bij het OM in Middelburg loopt een zaak tegen B. Hij leende 20.000 euro van een man die hij via chatboxen op internet ontmoette, maar er ontstond een conflict over het terugbetalen. Het OM meldt dat in die zaak nog niet besloten is of tot vervolging wordt overgegaan.

Het programma Opgelicht! zette een valletje uit voor de jonge Bredanaar en nodigde hem uit voor een auditie. B. rook echter onraad en probeert nu via een kort geding de uitzending van het programma vanavond tegen te houden. Zijn advocaat mr. Leo van Osch uit Tilburg: „De zaak draait erom dat B. niet wil dat zijn volledige naam wordt genoemd en dat zijn portret wordt getoond.“ Van Osch wist gisteravond nog geen tijdstip van het kort geding. Hij hoort dat vanochtend.

B. wil ook de website mokka.punt.nl juridisch laten vervolgen, op de site werden allerlei beschuldigingen aan zijn adres gepubliceerd. Het OM lijkt vooralsnog niets met deze kwestie te doen.
©BN/DeStem

Update 13 december 2005 17.30 uur: Zoals was te verwachten heeft Sebastiaan Beens het kort geding tegen de TROS dinsdag verloren. Volgens de rechter weegt de persvrijheid zwaarder, dan zijn recht op privacy.

Fantast verliest kort geding tegen Opgelicht!

Door Cyril Rosman

Woensdag 14 december 2005 - BREDA – De Bredase fantast S.B. heeft het kort geding tegen het tv-programma ‘Opgelicht!’ verloren. Dat programma mocht daarom gisteravond de uitzending over B, waarin meerdere foto’s van hem werden vertoond, gewoon uitzenden.

De 20-jarige B. probeerde gistermiddag door een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam uitzending van het programma tegen te houden.

Hij wilde niet dat zijn foto werd vertoond. De rechter oordeelde echter dat de persvrijheid in dit geval boven de privacy van B. ging.

Het TROS-programma Opgelicht! wil waarschuwen voor de praktijken van oplichters, zwendelaars en fantasten.

B. beeldt zichzelf onder andere in dat hij een artiest en tv-producent is.

Deze krant beschreef al meerdere keren hoe hij fotoshoots voor zichzelf organiseerde of zich als artiest liet fêteren.

Rekeningen van tienduizenden euro’s bleven daarbij echter onbetaald.

Ook in het programma Opgelicht! kwamen gisteren enkele benadeelden aan het woord. B., die als artiestennaam Van Reenes hanteert, liet ook doorschemeren zelf de greep op de werkelijkheid kwijt te zijn.
©BN/DeStem


Sebastiaan Beens in TROS Opgelicht

Hilversum, 7 december 2005 - TROS Opgelicht besteedt dinsdag 13 december aandacht aan de activiteiten van Sebastiaan Beens. In zijn hang naar roem heeft deze 20-jarige Bredanaar de afgelopen jaren tientallen personen en bedrijven voor vele tienduizenden euro's gedupeerd. TROS Opgelicht wordt uitgezonden op Nederland 2 en begint om 21.15 uur.


Beheer mokka.punt.nl naar listenbedrog.nl

Verklaring listenbedrog.nl & mokka.punt.nl
Breda/Den Haag,
28 november 2005
Listenbedrog.nl en mokka.punt.nl maken bekend dat het beheer van mokka.punt.nl heden is overgedragen aan listenbedrog.nl. De website en het weblog gingen enige tijd geleden in stilte al een samenwerking aan.
“Mokka.punt.nl verleent ons al een tijdje toegang tot zijn beheerpagina, met name om het posten van reacties te monitoren”, zegt Martin van Kampen, webmaster van listenbedrog.nl. “Zo hebben we vast kunnen stellen dat veel van de reacties geplaatst zijn door Sebastiaan Beens, het lijdend voorwerp van mokka.punt.nl.”
“Nu Sebastiaan een mediaoffensief heeft ingezet en dreigt met juridische stappen, alsmede het feit dat mokka.punt.nl de ongefundeerde acties van Beens al langer de keel uit hingen, is in goed overleg besloten dat het weblog onder beheer van listenbedrog.nl komt.”
Indien daartoe door de rechter gesommeerd zullen wij alle technische informatie van mokka.punt.nl ter beschikking stellen van politie en justitie, zodat die kunnen vaststellen dat het met name Sebastiaan was die via het weblog beledigde, belasterde en bedreigde.
Aan onderzoek anders dan door de bevoegde autoriteiten zal geen medewerking worden verleend, daar wij de privacy van andere respondenten wensen te respecteren.

Pseudologia fantastica

Ik schrok me rot, toen X. mij begin dit jaar vertelde dat hij Sebastiaan Beens in huis had genomen. ‘Vind je dat nou wel verstandig?’, vroeg ik X., die antwoordde dat anderen het hem ook al hadden afgeraden. Maar X., ik ken hem sinds 1993, is ‘te goed voor deze wereld’ en gaf Sebastiaan het voordeel van de twijfel. ‘Hij wil een nieuwe start maken, zijn leven beteren’, zei X.

Persoonlijk had ik niet zoveel vertrouwen in de zoveelste doorstart van ‘het fenomeen’ Sebastiaan Beens, die blijkens een aantal krantenberichten een spoor van vernieling heeft achtergelaten in zijn onstuitbare drang om een ster te worden. Of moet ik zeggen dwang, want volgens mij hebben we hier te maken met iemand die leeft in een droomwereld. Een dwangmatige leugenaar, iemand die lijdt aan pseudologia fantastica.

Als je Sebastiaan het voordeel van de twijfel geeft, zou je kunnen zeggen dat hij het allemaal niet expres doet. Wanneer hij een cameraploeg inhuurt, een blik modellen opentrekt of een stapel goederen laat leveren, doet hij dat niet om mensen op te lichten, maar om zijn droom te verwezenlijken. Maar anderen zitten wel met de brokken, want de rekening wordt zelden betaald. Een Amsterdams modellenbureau ging zelfs over de kop, na zaken te hebben gedaan met ‘ster’ Beens. Of het zijn schuld was, kan ik niet beoordelen. Maar ik vind het wel opvallend.

Toen ik medio 2004 enkele artikelen van BN/DeStem over de handel en wandel van Sebastiaan op listenbedrog.nl plaatste, sloeg ‘het fenomeen’ compleet door. Als ik van iedere bedreiging die hij uitte aangifte had moeten doen bij de politie, had ik in totaal toch zeker een week op het bureau gezeten. Honderden telefoontjes en sms’jes vielen mij ten deel. Zo liet Beens mij op 26 juli 2004 weten: ,,Ik heb een brief in mijn bezit waar je vandaag nog veel last van zal krijgen. Kijken wat je dan tegen justitie zegt’’. Natuurlijk heb ik nooit wat van justitie of politie gehoord.

Sebastiaan maakt er een gewoonte van zichzelf in een slachtofferrol te manoeuvreren. Een rol die hij met verve speelt. Zo liet ‘de ster’ vrijdag en zaterdag door het ANP twee persberichten verspreiden, waarin hij het weblog mokka.punt.nl de schuld geeft van al zijn misère. Als gevolg van publicaties op dat weblog zou Beens worden beledigd en bedreigd en zelfs in elkaar zijn geslagen en zelfmoordpogingen hebben ondernomen. Laat hem in dit verband zijn medisch dossier en de aangiftes bij de politie maar eens op tafel leggen, denk ik dan. Boter bij de vis.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat Sebastiaan zo hoog van de toren blaast over beledigingen en bedreigingen aan zijn adres op dit weblog. Wanneer het ANP een persbericht verspreidt, komt dit immers op iedere nieuwsredactie terecht: van Omroep Zeeland tot De Telegraaf. En dit terwijl vaststaat dat een groot deel van de gewraakte reacties door ‘het fenomeen’ zelf op het weblog is geplaatst. Dat is wat politie en justitie zullen vaststellen, áls ze Beens’ verzoek om een onderzoek in te stellen inwilligen.

Sebastiaan is geen slachtoffer, maar een dader. Iemand die op een doortrapte en gemene wijze misbruik maakt van het vertrouwen dat mensen in hem stellen. X. leerde hem kennen op internet, nam hem in huis, leende hem duizenden euro’s en bracht hem naar tientallen ‘opnames’. Maar deze weldoener ging te ver: hij staat nu diep in het rood en er werd beslag gelegd op zijn auto. Terwijl ‘de ster’ zich nu per taxi door het land laat rijden, op rekening natuurlijk, fietst X. dagelijks dertig kilometer naar zijn werk. Naar zijn geld kan hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid fluiten. Gelukkig staat ‘ie nog altijd positief in het leven. Er zijn mensen voor minder voor de trein gesprongen.

In Zeeland wacht een ander slachtoffer op zijn geld. Hij leerde Sebastiaan via een chatbox kennen en stonk ook in diens zielige verhalen. Twintigduizend euro leende hij ‘het fenomeen’. Vorige week zou Beens de eerste termijn van vierduizend euro terugbetalen, maar de Zeeuw heeft nog niets ontvangen. En ook bij anderen staat Sebastiaan in het krijt. In totaal hebben tientallen particulieren en bedrijven, van het ANP tot Connexxion, zeker een halve euroton van hem tegoed.

Hoewel ik denk dat Sebastiaan nimmer de ster uit zijn dromen zal worden, sluit ik niet uit dat hij er op enig moment in zal slagen heel even in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar ik vrees voor hem dat hij pas bekend zal worden bij het grote publiek, nadat hij de verkeerde heeft bedrogen. Iemand die niet wacht tot politie en justitie, voor zover die al belangstelling hebben voor figuren als Beens, ingrijpen, maar het recht in eigen hand neemt.

Martin van Kampen,
27 november 2005


Sebastiaan Beens blijft aandacht trekken

ANP Pers Support, 26 november 2005:

APS: Weblog verwijderd reacties in zaak Beens


Sebastiaan Beens dreigt met rechtszaak

ANP Pers Support, 25 november 2005:

APS: Sebastiaan Beens onderneemt stappen tegen Websites.


Sebastiaan Beens kan het niet laten

Chatvriend blijkt grote fantast: 20.000 euro kwijt

Door Cyril Rosman

Donderdag 20 oktober 2005 - ’S GRAVENPOLDER – Hij ontmoette iemand via een chatbox. Die iemand had hulp nodig. En hij helpt graag. Die hulp liep op tot dik 20.000 euro. En dan blijkt die iemand de inmiddels bekende 20-jarige Bredase fantast S.B. te zijn. Gevolg: veel ellende en een strafrechtelijk onderzoek.

Deze krant heeft inmiddels al meerdere malen over S.B. geschreven. Hij is in zijn eigen fantasie musicalster, fotomodel en filmregisseur. In 2004 dupeerde hij verschillende bedrijven voor in totaal tienduizenden euro’s, omdat hij nooit betaalde voor een groots opgezette fotoshoot in het Amsterdamse Oosterpark. Twee jaar eerder leverde het faillissement van zijn Oosterhoutse internetbedrijf Interpedia, dat wel werknemers en inventaris had, maar nooit klanten, een schade van 150.000 euro op. De afgelopen maanden is B. bezig geweest met het, in eigen beheer, opnemen van tv-promo’s voor een uitgaansprogramma. Daarvoor huurde hij professionele cameramensen in. Die werden vaak cash betaald, wat ook bij hen de vraag opriep: hoe komt hij aan dat geld.

Het antwoord: van Jan Slabbekoorn uit ’s Gravenpolder. De 45-jarige Zeeuw ontmoette B. in een chatbox op internet. „Hij riep op internet dat hij in de problemen zat. En ik ben iemand die graag wil helpen. Dat doe ik wel vaker via internet.“ Maar meestal bestaat die hulp uit een luisterend oor, dit keer ging het verder. De twee hadden contact via msn en later ook persoonlijk. „Eerst had hij 170 euro nodig voor een telefoonrekening, daarna 300 euro voor andere nota’s.“ Het ging verder: Er werd een contract getekend voor een lening van 4200 euro. En nog verder: het geleende bedrag liep op tot 21.700 euro. „Hij had steeds zielige verhalen, dat zijn laptop kapot was en dat hij een nieuwe nodig had om te kunnen werken en dan help je steeds weer.“

S.B. timmert onder zijn ‘artiestennaam’ Van Reenes aan de weg en heeft een gelijknamig bedrijf in Etten-Leur. De Kamer van Koophandel heeft op haar website de gegevens van het bedrijf inmiddels geblokkeerd, ze zijn ‘in behandeling’. Slabbekoorn heeft spijt als haren op zijn hoofd. Want het geld, dat al lang terugbetaald had moeten zijn, heeft hij nog niet terug. Dus ziet de Zeeuw in dat hij oliedom is geweest en heeft hij inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Die hield B. daarop in Groningen aan en hield hem enkele dagen vast. Justitie bevestigt dat B. heeft vastgezeten en dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt.

„Of hij ook voor de rechter moet verschijnen, staat nog niet vast“, aldus een woordvoerster. Mogelijk hangt dat af van de betalingsregeling die inmiddels getroffen lijkt te zijn. Volgens B. gaat hij vanaf 20 november het verschuldigde bedrag in termijnen van vierduizend euro afbetalen. „Mijn bedrijfje loopt nu redelijk goed.“ Slabbekoorn moet dat allemaal nog zien, maar heeft inmiddels zijn lesje wel geleerd. „Twintigduizend euro is veel geld. Zeker omdat ik momenteel geen werk heb. Ik heb absoluut een probleem en zal zoiets nooit meer doen.“ De advocaat van B. was gisteren niet voor commentaar bereikbaar. B. zelf bevestigt de hoogte van het bedrag, maar zegt dat het geld waarmee hij de cameramensen heeft betaald van andere investeerders komt.

„En de gegevens bij de Kamer van Koophandel zijn geblokkeerd omdat er wijzigingen zijn in mijn adres.“
©BN/DeStem


Sebastiaan Beens dreigt weblog met kort geding

Bedreigingen op weblog inzet kort geding

Door Cyril Rosman

Vrijdag 29 juli 2005 - BREDA – Na een jaar van relatieve rust is Bredanaar S.B. (20) weer in opspraak. Hij probeert via een gerechtelijke procedure een weblog waarop bedreigingen aan zijn adres staan, van internet af te krijgen. Volgens het internetbedrijf heeft B. een aantal van die bedreigingen echter zelf op de weblog geplaatst.

Deze krant schreef in het verleden uitvoerig over de hersenspinsels van B. Hij is in zijn eigen fantasie musicalster, fotomodel en filmregisseur. In 2004 dupeerde hij verschillende bedrijven voor in totaal tienduizenden euro’s omdat hij nooit betaalde voor een groots opgezette fotoshoot in het Amsterdamse Oosterpark. Twee jaar eerder leverde het faillissement van zijn Oosterhoutse internetbedrijf Interpedia, dat wel werknemers en inventaris had, maar nooit klanten, een schade van 150.000 euro op.

Al die praktijken worden uitgebreid beschreven op het weblog mokka.punt.nl, dat wordt gemaakt door anonieme gedupeerden van B.

De jonge Bredanaar probeert al maanden dat weblog uit de lucht te krijgen. Naar eigen zeggen is hij de bedreigingen zat en ondervindt zijn nieuwe internetbedrijf Van Reenes in Etten-Leur er hinder van. B. is daarom een civielrechtelijke procedure begonnen tegen de host van de weblog: punt.nl. „Wat op de weblog staat, is onrechtmatig. Als op de weblog de gegevens van het nieuwe bedrijf van mijn cliënt worden gepubliceerd en ze roepen direct ‘oplichter’, dan komt dat in de richting van zwartmaken“, zegt de Bredase advocaat Hans Bakker. Hij zegt een kort geding te zullen aanspannen tegen het internetbedrijf als gesprekken niets oplossen.

Henkjan de Krijger van punt.nl wil het geschil op zo’n kort geding laten uitdraaien. „Dan mag de rechter zich uitspreken over wat onder vrijheid van meningsuiting valt en wat niet.“

Hij heeft de makers van de weblog, waarvan hij alleen een e-mailadres heeft, al enkele malen verzocht hun toon te matigen. „We hebben overigens bewijzen dat een aantal bedreigingen aan B. door hemzelf op het weblog geplaatst zijn.“

Advocaat Bakker bevestigt dat B. inderdaad zelf heeft meegeschreven op het weblog. „Maar ik kan moeilijk beoordelen wie wat geschreven heeft. Het doet sowieso niets af aan de onrechtmatigheid van de teksten daar.“

B. timmert onder de naam Van Reenes ook nog aan de weg als artiest. Zo heeft hij alvast een Duitse website voor zichzelf opgezet. Daarnaast liet B. nog uitgebreid foto’s van zichzelf nemen op Bevrijdingsdag in Rotterdam, die waren, volgens eigen zeggen, bestemd voor weer een andere fotoshoot, in Parijs.

De Rotterdamse fotograaf moest maandenlang zeuren om de beloofde 300 euro. Een dag nadat deze krant B. belde, maakte hij plots het geld naar de fotograaf over. „Maar wat is daar vreemd aan? Het gebeurt in het zakenleven wel vaker dat je even op je geld moet wachten?“
©BN/DeStem


Beens richt pijlen op listenbedrog-redacteur

Breda, 31 augustus 2004 - Sebastiaan Beens, lijdend voorwerp van deze pagina van listenbedrog.nl, heeft een website online gebracht waarmee hij de aanval wil openen op listenbedrog-redacteur Martin van Kampen, die de informatie over hem bundelde.

Op www.martinvankampen.com staat thans te lezen:

WELKOM OP MARTIN VAN KAMPEN.COM
Vanaf 3 september vindt u op deze site alles over deze zelfvernoemde “journalist”
Met foto’s en tegenstrijdigheden uit zijn eigen site
www.listenbedrog.nl
Met die site wilde hij het onrecht in de media aan de kaak stellen maar iedereen komt slecht van de site af behalve hijzelf want het interview met hem was heel erg positief.
Een ander artikel “oplichtertje” daar wordt een jongen van 19 onschuldig aan de schandpaal gezet met zijn volledige naam in het stuk.
Is dat journalistiek?
OORDEEL VANAF 3 SEPTEMBER ZELF.

Van Kampen is niet onder de indruk. “Beens belde me vanmiddag met het verzoek zijn dossier te verwijderen. Toen ik hem duidelijk maakte dat ik daar geen gevolg aan wilde geven, hing hij op. Even later stuurde hij een e-mail waarin hij verwees naar de website.”

De site, die maandag werd geregistreerd, staat officieel op naam van J.H. H. uit Enschede, maar hierbij wordt een mobiel telefoonnummer vermeld via welk Beens eerder belde met Van Kampen en hem een aantal sms-berichten stuurde.

De listenbedrog-redacteur heeft geen medelijden met ‘de onschuldige negentienjarige’. “Nee, waarom zou ik? Hij heeft in die negentien jaar al meer schade aangericht dan menigeen in zijn hele leven. Regelmatig ontvang ik reacties van mensen die mij bedanken voor de waarschuwing, want zo vatten de meesten het op.”

Van Kampen zal eventuele publicaties van Beens over hem nauwgezet volgen. “Ik ben benieuwd waar hij mee komt. Als het mij niet aanstaat, laat ik de site via een kort-geding terstond uit de lucht halen. Hij gebruikt mijn eigennaam en er is ruim voldoende jurisprudentie over dergelijke zaken. Maar voorlopig vind ik het eerder amusant. Volgens mij bereikt hij precies het tegenovergestelde van wat hij beoogt. Hij vestigt juist de aandacht op zichzelf met deze poging zijn stoepje schoon te vegen.”

Update 1 september 2004, 12.00 uur:

De heer H. uit Enschede heeft woensdagochtend tegenover listenbedrog.nl desgevraagd ontkend de website te hebben geregistreerd, bij het bedrijf Virtual Dynamix in Oosterbeek. Een woordvoerder van deze provider zegde tegen het middaguur toe de zaak te zullen onderzoeken.

De website werd maandag online besteld, waarbij de naam en adresgegevens van de heer H. werden ingevuld, maar een e-mail-adres en telefoonnummer die kunnen worden gelinkd aan Sebastiaan Beens. Het bedrijf deed in het verleden ook al ervaringen op met hem. Hij staat er nog voor 3000 euro in het krijt.

Saillant detail is overigens dat de eenmanszaak Capitool Design, waar Beens in het verleden rekeningen naartoe liet sturen die vervolgens onbetaald bleven, op naam staat van de heer H..

Update 15.30 uur:

Sebastiaan Beens heeft zojuist telefonisch laten weten de gewraakte site uit de lucht te hebben gehaald.

Sebastiaan Beens trekt aan de bel

Breda, 24 juli 2004 - Bredanaar Sebastiaan Beens heeft zaterdag om 14.16 uur telefonisch contact opgenomen met listenbedrog.nl n.a.v. het dossier ‘Oplichtertje’, dat deze website op 16 juli jl. online bracht.

Beens, naar eigen zeggen net terug van vakantie, verklaarde o.m. bij dagblad BN/DeStem een verzoek om rectificatie te hebben neergelegd n.a.v. het onderstaande artikel ‘Bredase fantast slaat weer toe/Oplichter ‘oude’ bekende van 19 jaar’. Tevens claimde Beens bij de Raad voor de Journalistiek een klacht tegen BN/DeStem te hebben ingediend, alsmede tegen de andere Wegener-dagbladen die het gewraakte artikel of delen daarvan hebben overgenomen.

Volgens Beens is de berichtgeving van de krant op punten onjuist en zal hij dat nader toelichten in een “vanavond of morgen” via ANP Pers Support te verspreiden verklaring. listenbedrog.nl heeft Beens toegezegd dit persbericht voor de volledigheid te zullen toevoegen aan het dossier ‘Oplichtertje’.

Update maandag 26 juli 2004, 09.00 uur:

Sebastiaan Beens heeft zijn belofte om een persbericht op ANP Pers Support te plaatsen niet gestand gehouden. Voor deze service moet 170 euro worden betaald.

Wel parkeerde de knaap zaterdag een pennenvrucht op de website www.nieuwsbank.nl. Omdat hij hiervoor niet wilde of kon betalen, moeten belangstellenden de knip trekken om het relaas van de Bredanaar te kunnen lezen. Wanneer Beens 40 euro op tafel had gelegd, hadden nieuwsgierigen gratis kennis kunnen nemen van het persbericht.

Volgens de verklaring hebben "de advocaten" van de Bredanaar laten weten aangifte te doen tegen journalist Bas Timmers van BN/DeStem "wegens smaad en laster". Overigens presteerde Beens het eerder zichzelf in een op nieuwsbank.nl geplaatst persbericht musicalrollen toe te dichten.

Update 09.50 uur:

Sebastiaan Beens heeft zojuist tegenover listenbedrog.nl verklaard dat er "binnen een uur" alsnog een bericht verschijnt op ANP Pers Support. Tevens ontkende de Bredanaar verantwoordelijk te zijn voor de plaatsing van het bericht op nieuwsbank.nl.

Update 10.35 uur:

Naar aanleiding van het telefoontje van Beens heeft listenbedrog.nl contact opgenomen met nieuwsbank.nl en kennis genomen van de inhoud van het persbericht dat daar tegen betaling is te lezen.

Onder de verklaring staat de naam van 'jurist mr. T. Schippers' van 'Universal Capitool Records' en een telefoonnummer in Hilversum. Op dit nummer werd opgenomen door de telefoniste van Universal Music. "Een mr. T. Schippers en een Sebastiaan Beens zijn hier niet bekend. Waarschijnlijk een grappenmaker", luidde het commentaar.

Update 10.55 uur:

Beens heeft listenbedrog.nl zojuist gemeld dat het bericht "ieder moment" op ANP Pers Support kan verschijnen.

Tevens vroeg de Bredanaar twee artikelen van BN/DeStem te plaatsen op deze website, waarin hijzelf het lijdend voorwerp is. listenbedrog.nl geeft aan dit verzoek gevolg door vermelding van onderstaande links:

artikel 1

artikel 2

Bericht villamedia.nl:

"Fantast" zaait weer verwarring
De 19-jarige zich zanger noemende Bredanaar Sebastiaan Beens ontkent dat hij een persbericht op Nieuwsbank heeft geplaatst dat meldt dat hij aangifte wil doen van smaad en laster tegen journalist Timmers van BN/DeStem. Inzender was de "jurist mr. T. Schippers" van "Universal Capitool Records". Schippers noch Beens zijn echter op het opgegeven telefoonnummer bekend. De Nieuwsbank vertelde listenbedrog.nl vandaag dat Schippers en Beens vermoedelijk dezelfde persoon zijn. Beens heeft volgens de krant een spoor van benadeelde bedrijven achtergelaten. "Het is een aardige jongen," schreef de krant, "maar ook iemand die volledig in zijn eigen waanwereld leeft. ( ) Een jaar geleden wijdde deze krant al een paginagroot verhaal aan deze fantast. Musicalster. Fotomodel. Filmregisseur. In zijn eigen fantasie dan." Meer in het Beens-dossier van listenbedrog.nl

Epiloog, 00.00 uur:

Er is ook maandag geen persbericht verschenen op ANP Pers Support.

Bredase fantast slaat weer toe

Van onze verslaggevers

Vrijdag 16 juli 2004 - BREDA – Dertig modellen, een grote limousine, twee cameraploegen en een grootse fotoshoot in Amsterdam.

 

Fotomodellen en limousines, en iedereen trapt erin ...
(Illustratie Alfred de Bruin)

Als de 19-jarige Bredanaar S.B. zich voordoet als artiest, doet hij het goed. De betrokken bedrijven kwamen er te laat achter dat fantast B. niet betaalde én al een spoor van benadeelde bedrijven achter heeft gelaten. Hij deed zich in juni voor als zanger, boekte studiotijd en regelde de fotoshoot. Nu spat ook die zeepbel uit elkaar. De schade: vele tienduizenden euro’s.
©BN/DeStem


Aardige jongen in volkomen eigen waanwereld weet iedereen in te pakken
Oplichter ‘oude’ bekende van 19 jaar

Door Bas Timmers en Cyril Rosman

Vrijdag 16 juli 2004 - Het is een mooie junidag en groep 8b van de Paschalisschool uit Wijchen is bezig met een uitstapje naar het Oosterpark in Amsterdam.

„Daar liepen we een toekomstig idool tegen het lijf. Hij hoopt dat hij de tweede Prince wordt. Hij had een vet coole limousine en veel modellen bij zich. Iedereen uit onze klas kreeg zijn handtekening“, schrijven de leerlingen in hun dagboek op internet. Helaas. Die ‘nieuwe’ Prince is slechts een oude bekende.

Vriend en vijand zijn het over één ding eens: de 19-jarige Bredanaar S.B. is een aardige jongen. Maar ook iemand die volledig in zijn eigen waanwereld leeft. Een niet aflatende hang naar aandacht heeft. En daarbij ondanks zijn amper negentien lentes al een indrukwekkend aantal personen en bedrijven fors dupeerde.

Een jaar geleden wijdde deze krant al een paginagroot verhaal aan deze fantast. Musicalster. Fotomodel. Filmregisseur. In zijn eigen fantasie dan. Onschuldige jongensdromen.

Maar als S.B. zich in 2002 in zijn hoofd haalt om het internetbedrijfje Interpedia op te starten gaat het faliekant mis en worden mensen écht gedupeerd: de computers, de werknemers en het kantoorpand zijn er, maar de klanten niet. Binnen twee maanden gaat het hersenspinsel failliet, toeleveranciers en dienstverleners blijven zitten met een schadepost van meer dan anderhalve ton. In euro’s. Daarna verhuist hij naar Hattem en dan wordt het rustig. Tot in juni. Tot in het Oosterpark. Tot het zoveelste waanidee in zijn hoofd: S.B. wordt artiest. Jazeker, hij gaat de nieuwe Prince worden en daar hoort natuurlijk een cd en een fotoshoot bij. Voor het opnemen van de cd boekt hij de Wisseloord-studio’s in Hilversum: twee dagen in juni en vijf weken in augustus. Daarna komen de foto’s. Vanuit de Wisseloord-studio’s neemt hij contact op met een fotograaf in de buurt. Er worden snel persfoto’s gemaakt.

Het wordt nog veel mooier, want de fantasieën van S.B. zijn vaak grotesk. Dus komt er een grote shoot in het Amsterdamse Oosterpark. Op woensdag 16 juni. Een castingbureau regelt dertig modellen, twee cameraploegen van de cinevideogroep maken The making of..., B. regelt een limousine en een cateringfirma verzorgt voor een man of veertig het eten. De betrokken bedrijven verbazen zich wel over het feit dat het allemaal niet óp lijkt te kunnen. En dat in een tijd dat zelfs in de muziekwereld de buikriem wordt aangetrokken. „Terwijl zelfs voor een clip van Jim alles low-budget is“, vertelt een van de gedupeerden.

Daarna gaat het dus mis. De betrokken bedrijven ontvangen, ondanks aandringen, geen geld. Het castingbureau heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam. Ook andere betrokken bedrijven overwegen naar de politie te stappen. De betrokkenen schatten de totale schade op zo’n 80.000 euro.

De meeste bedrijven stuurden de facturen braaf naar het bedrijf Capitool Design in Enschede, zoals B. verordonneerd had. Capitool zou de platenmaatschappij zijn die achter de fantast staat. Helaas: de website van het bedrijf is inmiddels vanwege wanbetaling afgesloten, de telefoon wordt op het adres niet opgenomen. Het adres wordt ook gebruikt als postadres voor SB Media ‘You Complete Me’. „Daar moesten wij de rekeningen naar toe sturen“, zegt Peter Buitendijk van de Cinevideogroep, die voor zo’n 2000 euro is benadeeld. „Ik lees hier in de opdracht ook dat we hem thuis moesten ophalen, maar niet mochten aanbellen. ‘Zijn vriendin had een zware week’, staat erbij als reden.“

De twee cameraploegen werden bij het bedrijf besteld namens S. van Vliet, dezelfde voornaam als S.B., gecombineerd met de achternaam van een inmiddels overleden ex-medewerker van B’s bedrijf Interpedia.

De Wisseloord studio’s zijn de dans ontsprongen. „Voor die twee dagen in juni moest hij vooraf betalen, ik dacht ook dat hij dat gedaan had. Totdat de fotograaf belde om te zeggen dat hij de zaak niet vertrouwde. Toen bleek er inderdaad nog niets was betaald“, zegt woordvoerder Bharati Petter van de studio’s. „Ik heb B. daarop gebeld, werd-ie boos: je haalt mijn verleden erbij. Ik ben wel blij dat we erachter zijn gekomen voordat hij in augustus vijf weken zou komen, een dagje studio kost toch zo’n 1500 euro. Je vraagt je nu vooral af hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. En waarom? Een behoefte aan aandacht? Het is in ieder geval wel knap dat hij zover heeft kunnen komen. Als je achteraf dan de foto’s van zo’n 19-jarig jochie ziet, vraag je je af waarom iedereen hem heeft geloofd.“

Tja. Pas toen de betrokkenen zijn naam op internet opzochten, kwamen ze zijn failliete bedrijfje Interpedia tegen. En zijn eerdere hersenspinsels. Dan hadden ze geweten dat de kans erg groot is dat ze nooit een cent zouden zien, net als alle schuldeisers bij het faillissement een jaar eerder.

S.B. is ook deze keer niet te beroerd om vanaf zijn vakantieadres in het buitenland te reageren op de beschuldigingen. „Ik ben dom geweest. Mijn bedoeling was het opnemen van een cd voor een goed doel. Ik dacht aan het Ronald McDonald-huis of zoiets. Ik wilde bedrijven daarvoor warm maken en was ervan overtuigd dat ik genoeg sponsors zou vinden. Maar het is niet gelukt en dus is er geen geld. Het is dom dat ik niet heb gewacht totdat alles rond was, maar al gelijk aan de slag ben gegaan. Noem het naïef, noem het een gebrek aan ervaring.“ Een jaar eerder gaf hij een soortgelijke verklaring nadat hij zogenaamd een benefietsingle voor War Child had willen opnemen met Carlo Boszhard. Detail: Boszhard wist van niets. Destijds werd niemand schade berokkend, deze keer wel. Zelf schat hij het totaal van de onbetaalde rekeningen op zo’n 65.000 euro. „Voor sommige bedragen is de betalingstermijn van dertig dagen ook nog niet verstreken. Natuurlijk, het is allemaal niet netjes, maar ik wil wel afbetalen. Via een regeling, daar wilde ik na mijn vakantie iedereen een brief over schrijven. Het is ook reëel om af te betalen, want ik heb middelen om het bedrag te voldoen.“

De betalingstermijn verstrijkt overigens vandaag. En die financiële middelen? Zijn vorig faillissement werd beëindigd omdat bij S.B. geen rooie cent te halen viel. De bij de foto-shoot benadeelde bedrijven mogen netjes aanschuiven bij de gedupeerden van vorig jaar. Die zijn nog steeds in afwachting van de eerste euro’s.
©BN/DeStem


Bredase fantast verder in het nauw

Door Cyril Rosman

Woensdag 11 augustus 2004 - BREDA/AMSTERDAM – Het vuur wordt de negentienjarige Bredase fantast S.B. steeds nader aan de schenen gelegd. Onlangs werd hij door de Amsterdamse politie een dag vastgehouden voor verhoor. B. benadeelde enkele bedrijven voor tienduizenden euro’s toen hij zich voordeed als popster.

S.B. is nog maar negentien jaar, maar heeft in zijn hang naar aandacht al een indrukwekkende lijst van gedupeerde bedrijven en personen achter zijn naam staan. In 2002 ging hij failliet met een internetbedrijfje in Oosterhout, dat vooral op hersenspinsels gebaseerd bleek. In juni van dit jaar deed B. weer van zich spreken: hij doet zich voor als een nieuwe popster en organiseert een groots opgezette fotoshoot in het Amsterdamse Oosterpark, inclusief dertig fotomodellen, een limousine en catering. Uiteindelijk ziet geen van de bedrijven geld, is de schade vele tienduizenden euro’s en doet het betrokken castingbureau aangifte van oplichting bij de politie Amsterdam Amstelland.

Die heeft B. onlangs in zijn nieuwe woonplaats Hattem laten oppakken en hem voor verhoor laten overbrengen naar Amsterdam. Een dag later is B. echter al weer op vrije voeten. „Als je wordt aangehouden, moet je binnen zes uur voor een officier van justitie verschijnen. In het geval van B. heeft dat elf uur geduurd. Dat is gewoon veel te laat en de rechter-commissaris heeft dat afgestraft door hem de volgende dag weer te laten gaan“, zegt zijn advocate C. Pentinga. „Maar de politie kan hem nog steeds verhoren. De zaak kan ook nog steeds gaan lopen. Hij kan opeens een dagvaarding binnen krijgen of er helemaal nooit meer iets van horen. Ik denk zelf niet dat het ooit een zaak wordt.“

De Amsterdamse politie bevestigt de aanhouding van B.: „Wij hebben de zaak overgedragen aan justitie. Die moet straks een beslissing gaan nemen over vervolging.“ B. zelf zegt ervan overtuigd te zijn dat het niet tot een rechtszaak komt. Hij zegt weer in onderhandeling met de benadeelde bedrijven te zijn om te kijken hoe de schade vergoed kan worden. Het castingbureau heeft daar voorlopig nog een hard hoofd in en wil alleen onderhandelen met B. via zijn advocate. Die zegt ‘niet te kunnen inschatten’ of de bedrijven ooit geld zullen zien.

©BN/DeStem


Minderjarig en failliet

Door Bas Timmers

Zaterdag 19 april 2003 - Hij is amper achttien jaar en failliet. Met zijn bedrijfje Interpedia had de Bredanaar een mooi kantoorpand, bewakingscamera's en vier man personeel. Maar geen klanten. Wel leveranciers die hij niet betaalde. Na twee maanden en anderhalve ton schuld kwam een eind aan het zoveelste waanidee van S.B., succesvol zakenman, filmmaker en musicalster. In zijn eigen verbeelding dan.

De telefoon rinkelt op de redactie. Aan de andere kant van de lijn hangt een 17-jarige jongen uit Breda. "Ik ben bezig met een benefietsingle voor War Child. Over een paar dagen nemen we die op in Amsterdam, in de studio van Erik van Tijn en Jochem Fluitsma. Met Carlo Boszhard en mij op zang. Is dat iets voor jullie?"
Jazeker, hartstikke interessant. Alleen klopt van het verhaal helemaal niks. Bij navraag blijkt Boszhard nooit benaderd. De persdienst van RTL weet wél te melden dat ze veel mail van de Bredanaar krijgen. Of hij bij tv-opnames kan zijn, dat soort dingen. "Hij ondertekent altijd met een e-mailadres van Endemol. Kennelijk werkt hij daar." Niet dus. Welkom in de fantasiewereld van S.B..
Het was niet de enige keer dat hij een verhaal bij elkaar verzon. Sterker: het was de laatste jaren eerder regel dan uitzondering. Misschien niet uit kwade wil (meerdere mensen verklaren hem een aardige jongen te vinden), maar meer om zijn niet aflatende zucht naar aandacht te bevredigen, zoals hij zelf nu ook concludeert. "Het spijt me echt. Ik heb zo veel verhalen opgehangen die gelogen waren."
Een prachtvoorbeeld is een interview in Het Stadsblad van Breda van 17 mei 2000. Daarin vertelt de dan vijftienjarige vmbo-student over zijn plannen om een film te maken over een jongen en een meisje die met een tijdmachine naar de zeventiende eeuw reizen. B. zal tekenen voor de productie, regie, hoofdrol en filmmuziek. Daarbij krijgt hij hulp van ene Raymond Assink. "Bij het Filmfonds ligt een aanvraag voor een subsidie van een miljoen gulden."
Even gebeld met het Filmfonds. Ger Bouma, verantwoordelijk voor subsidies, weet van niks. "En ik had het toch echt moeten weten."
De Bredase kunstenaar Raymond Assink kan zich zijn stadsgenoot wél herinneren, al moet hij diep in zijn geheugen graven. "Ik heb ooit een videocursus met hem gedaan. In een artikel riep hij allerlei gekke dingen over mij. Zelfs mijn leeftijd klopte niet, haha. Ik was echt verbaasd over het verhaal."
Nu geeft B. toe dat hij het hele plan van A tot Z verzon. Maar zijn opzet was wel geslaagd: hij had aandacht. Alleen bleek de honger daarmee nog lang niet gestild. En was het filmverhaal nog relatief onschuldig, bij zijn volgende project zou een puinhoop ontstaan die de Bredanaar nog lang kan achtervolgen.
In het voorjaar van 2002, net zeventien jaar oud, gaat hij naar de Kamer van Koophandel. Daar schrijft hij zijn eenmanszaak in onder de naam Interpedia, dat volgens de omschrijving vooral websites zou gaan bouwen en via internet zou gaan handelen in computerapparatuur.
"Strikt genomen is er geen leeftijdsgrens voor inschrijving", vertelt A. van Zundert van de Kamer van Koophandel in Breda. "Bij minderjarigen vragen we wel of ouders mee willen tekenen, maar als zo'n jongen volhoudt, moeten we het bedrijf registreren. We voeren gewoon de wet uit. Een inschrijving bij ons zegt niets over of een firma bonafide is of niet."

Schade

Met het kersverse inschrijvingsnummer in de hand registreert hij via http://www.ladot.nl enkele honderden domeinnamen om zijn bedrijf verder gestalte te geven. "Toen betaling uitbleef en B. niet meer bereikbaar bleek, kwamen we erachter dat we te maken hadden met een knaap van zeventien", betreurt directeur Jaap Zuiderveld van Ladot de schade van 'enkele tienduizenden euro's'.
In de zomer bestelt B. vervolgens via de website http://www.takeitnow.nl voor een bedrag van zo'n honderdduizend euro aan plasmaschermen, printers, laptops en andere apparatuur. Op rekening. Het grootste deel daarvan verkoopt hij meteen weer ver onder de kostprijs. Waarom? Omdat hij contant geld nodig heeft. Want je bent pas een serieus bedrijf als je een eigen kantoor hebt. "Ik heb dat geld gebruikt om de huur een paar maanden vooruit te kunnen betalen", geeft hij nu toe.
Eind juni kan hij dus in een bedrijfsverzamelgebouw in Oosterhout trekken. In deze krant zet hij een advertentie voor programmeurs. Per direct beginnen, tegen een niet onaardig startsalaris van 2500 euro netto per maand. Een week later heeft hij vier personeelsleden.

Luchtkasteel

Jammer alleen dat ze niks te doen hebben. Klanten heeft Interpedia namelijk niet. Wel een mooi kantoor. Volledig ingericht, inclusief bewakingscamera's. Omdat B. geen rijbewijs heeft, schakelt hij regelmatig een koeriersdienst of een taxi in om hem te vervoeren. Op rekening uiteraard. Naar hun centen kunnen die bedrijven fluiten. Net als de bewakingsfirma die twee dagen lang bodyguards (!) met de zeventienjarige meestuurt, omdat hij naar eigen zeggen bedreigd wordt. "We gaan uit van de goede wil van mensen", vertelt de directeur van die firma. "Dan val je je wel eens een buil. Zo'n vier mille in dit geval."
Het luchtkasteel spat half juli uiteen. De leverancier van apparatuur begint te twijfelen aan de kredietwaardigheid van B. en eist bewijzen. Eén keer weet hij de dans nog te ontspringen. "Ik heb van internet gegevens van jaarrekeningen geplukt en die aan hen laten zien." Waarop het bedrijf Cofin, de leverancier achter http://www.takeitnow.nl hem nog meer apparatuur levert.
Maar enkele dagen later is het geduld op. De betalingstermijn is verstreken, Cofin vraagt het faillissement aan. "Ineens was hij slecht bereikbaar, zat hij altijd in vergadering en zo", vertelt een medewerkster van het bedrijf. "Al met al is het een fikse strop voor ons, flink balen. De screening van klanten is voortaan een stuk strenger om dit soort zaken te voorkomen." Een fikse strop betekent in het geval van Cofin 98.133,69 euro. Maar de lijst van crediteuren is nog veel langer en beloopt een totaal van bijna 160.000 euro, zo blijkt uit het verslag van curator mr. P.E. Butterman van het Bredase advocatenkantoor AKD Prinsen Van Wijmen. "Ongelooflijk, dat kan toch niet", zegt A. Korving van het gelijknamige computerbedrijf. Hij leverde twee pc's aan de Bredanaar. "Normaal is het hier contant betalen, deze keer vertelde een vaste klant dat het een geschikte vent was. Maar hij is gewoon bewust aan het oplichten. Dit soort figuren moet publiekelijk bekend worden. Als-ie denkt er na het faillissement vanaf te zijn, heeft hij het mis. Tot de laatste cent wil ik het terug."
Maar los van de schuldeisers hangt B. misschien nog meer boven het hoofd. Eind juli, toen Interpedia op de rand van faillissement balanceerde, verdween op een zondag alle apparatuur uit het kantoor. Curator Butterman, die zich verder onthoudt van elk commentaar, deed inmiddels aangifte tegen de praktijken van B. en van de diefstal. Hij werd als laatste gesignaleerd en is daarom een van de verdachten. Hij ontkent echter enige betrokkenheid, zelfs na een (faillissements)gijzeling van een week die op verzoek van de curator plaatsvond omdat B. de afwikkeling van het faillissement bleef tegenwerken. "Ik ben niet verantwoordelijk voor de diefstal." De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Pornosite

Zeventien jaar en persoonlijk failliet. Je zou denken dat B. zijn lesje had geleerd. Mooi niet. Op internet gaat hij in het najaar een pornosite exploiteren. Alleen betaalt hij hoogst zelden de daarmee gepaard gaande kosten. Uit het meest recente curatorenverslag blijkt dat hij zelfs gedurende het faillissement via postorderbedrijven apparatuur bestelde. Via internet verkocht hij die dan, zonder de goederen te leveren.
Daarnaast vindt hij tijd om zich met onschuldiger zaken bezig te houden. Bijvoorbeeld de eerder genoemde benefietsingle voor War Child met Carlo Boszhard, van wie B. een groot fan is. Of het bestoken van verschillende redacties met de mededeling dat hij de hoofdrol in een Duitse musical zou gaan spelen. Hoe hij op dat waanidee komt? Simpel. Bij een musicalgezelschap in Brabant doet hij auditie voor een rol. "Daarbij viel hij enorm door de mand, hij kan niet zingen", vertelt de secretaris van die stichting. Maar B. gaat wel met het hele gezelschap naar een musical in Stuttgart kijken. En daarna beeldt hij zich in daar de hoofdrol te spelen. "Die jongen zit vol fantasie, van zijn verhalen klopt niks."

Behandeling

De Bredanaar belooft echter beterschap. Zo zocht hij vanwege zijn fantasierijke geest naar eigen zeggen medische hulp. "Maar de behandelaren schetsten een beeld van mij waar ik en mijn vrienden zich niet in kunnen vinden."
Geen verdere behandeling dus. Volgens hem is het ook niet nodig. Hij is op dit moment volop bezig met solliciteren, met frauduleuze praktijken zegt hij zich niet bezig te houden. "Ik ben niet trots op wat ik gedaan heb. Heb er spijt van, wil mijn leven echt beteren. Zodat ik weer verder kan."
Je zou hem, gezien zijn jeugdig onschuldige koppie, graag willen geloven. Maar het is op zijn minst merkwaardig te noemen dat hij zich in maart via internet aanbiedt als gratis cameraman. 'Semi-serieus' betitelt hij nu die open sollicitatie. Zijn (al enige tijd gescheiden) ouders geloven hem inmiddels niet meer. Zij wensen geen verantwoording meer te dragen voor B.'s gedrag. Tot vorige week, toen hij achttien werd, fungeerde zijn opa daarom als voogd. Grootvader gelooft in elk geval nog rotsvast in de goede bedoelingen van zijn kleinzoon. En toegegeven, B. schijnt in elk geval één lesje geleerd te hebben. "Ik begin nóóit meer een bedrijf."
©BN/DeStem


 

© 2003-2011 Mega Media Producties